Saturday, January 1, 2011

De Ce Majoritatea Rezolutiilor de Inceput de An Nu se Materializeaza?

Vise, dorinte, aspiratii, sperante, proiecte noi sau continuarea celor vechi....rezolutii pentru Noul An. Dar nu numai. Rezolutii de inceput de saptamana ("incep de luni"), de inceput de luna ("incep de la 1 iulie"), de primavara ("de la 1 martie gata! ma apuc de..."), de toamna ("sa treaca caldurile astea si de la 1 Septembrie incep sa..."), de vacanta ("in vacanta asta nu mai mananc la fel ca anii trecuti"), etc.
Cate dintre acestea s-au implinit? Unele s-au implinit, altele doar partial sau cu multa intarziere, iar altele (cele mai multe?) deloc.

Inainte de a merge mai departe, sa trecem rapid in revista cele mai des intalnite rezolutii:
- Sa slabesc
- Sa fac mai multa miscare
- Economisesc bani
- Petrec mai mult timp cu familia
- Renunt la fumat, alcool
- Ma organizez mai bine

Evident, pentru a -ti implini visele si nazuintele trebuie intai de toate sa actionezi. Daca te rezumi doar la a spera si a visa, fara a face nimic concret, e clar ca nu esti pe drumul cel bun. Nu-i asa, poti sa visezi cat vrei ca o slabesti, dar daca nu faci nimic in acest sens, acul cantarului nu se va clinti in niciun caz in directia dorita. Pe de alta parte, este adevarat ca trebuie sa actionam, insa acest lucru nu este suficient. Majoritatea oamenilor actioneaza, multi chiar depun eforturi serioase. Insa in ciuda actiunii lor, de multe ori nimic nu se intampla sau chiar daca se intampla, rezultatele sunt sub asteptari sau doar pe termen scurt.De ce? De ce se intampla asa? Unde apare blocajul?

Raspunsul este in interiorul tau- este Identitatea ta. Nu poti sa faci ceva in mod consistent, care sa dureze, daca este in contradictie cu modul in care TU te vezi. Felul cum te percepi TU pe tine dicteaza actiunile tale. Practic toata viata ta, asa cum este ea acum, este o oglinda a felului cum te vezi tu pe tine. Este trist ca maniera in care se vad multi oameni NU este de fapt perceptia lor personala, ci este doar felul cum altii ii vad. Iar ei, din pacate, il adopta fara sa clipeasca.
Cel mai important este ce crezi TU despre tine, nu ce cred altii despre tine. Multi oameni incearca sa devina sau chiar au devenit ceea ce vor prietenii lor, familia lor, colegii lor sa devina, pentru a fi acceptati de acestia. Au devenit ceea ce a trebuit sa devina la un anumit moment dat, pentru a se integra social- pentru a intra intr-un anumit grup de prieteni, pentru a obtine o anumita slujba, etc. Identitatea lor a fost astfel modelata de trecutul lor, de anturajul lor, de greselile lor, de felul cum altii au gandit despre ei.

Lumea se enerveaza cand altii ii catalogheaza in fel si chip si asta pentru ca ei NU stiu cine sunt si cum sunt. De ce altfel sa se enerveaza cineva de acuzatiile unuia sau altuia cand stie ca NU este asa cum este catalogat?? Simplu. Pentru ca NU stie cum este. Pentru ca nu s-a oprit un pic din alergarea lui in lumea asta, sa se intrebe CINE este si CUM este.

Trebuie sa ajungi ca indiferent cat de nedrept sau grosolan te catalogheaza altii sau nu iti altereze cu nimic imaginea ta despre tine. Sa nu conteze deloc. Eleonor Roosevelt spunea ca "nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara incuviintarea ta." Pentru ca a te pierde pe tine, a-ti pierde identitatea ta este ca si cum ti-ai pierde viata ta. Ca si cum ai trai viata altcuiva, nu a ta.
Prin urmare, daca planuiesti sa faci o schimbare in viata ta in anul 2011, pentru a-ti implini visele si dorintele, ai mare grija sa nu te auto-sabotezi. Ai grija sa nu existe o neconcordanta intre obiectivul tau si identitatea ta. Ai grija ca identitatea ta sa sustina ceea ce ti-ai propus si nu invers. Pentru ca identitatea ta va furniza combustibilul pentru scopul tau: ideile, gandurile, actiunile, judecatile si in final alegerile tale. Asa ca inainte de a actiona pentru a-ti indeplini visele, gandeste-te cum sa-ti reconstruiesti identitatea, pentru a fi in perfect acord cu obiectivele tale.

De exemplu, sa luam cea mai intalnita rezolutie de an nou - aceea de a slabi. Daca cineva care vrea sa slabeasca se vede gras, lenes, comod, fara vointa (pentru ca asa i-a auzit pe cei din jurul sau spunand despre el), sunt putine sanse sa obtina rezultatele dorite, consistente si pe termen lung.

Pe scurt, pentru a ajunge acolo unde iti doresti, ce este important se poate rezuma in doar 3 cuvinte: AFI, A FACE, A AVEA. Acuma, sa o luam in sens invers: Ce vrei sa AI? ce vrei sa obtii in viata? Ce vrei sa obtii in mod special in acest an? Dupa ce ti-ai stabilit clar ce iti doresti, gandeste-te: Cum vei FACE pentru a atinge acele obiective? Ce alegeri vei face, ce pasi concreti, pentru a ajunge acolo? Dupa care, gandeste-te: Pentru a face acei pasi, Cine trebuie sa FII? Cum trebuie sa FII inauntru pentru a se materializa in exterior lucrurile dorite?

Pentru Noul An, te incurajez sa iti construiesti o noua identitate, mai puternica, mai buna, care sa iti sustina obiectivele tintite! Sa ajungi la viata dorita, greutatea dorita, partenerul dorit - de la "bad romance" la "love-of-my-life" :)
SUCCES!!! :)

No comments:

Post a Comment